Бог е сред нас

Из проповета на св. Хосемария за Рождество Христово, от книгата „Христос е, Който преминава” (параграфи: 12, 18)

Рождество Христово (Мурилъо)

Бог е сред нас. Това е голямата новина, която изпълва с радост християните, и чрез тях стига до цялото човечество.Lux fulgebit hodie super nos quia natus est nobis Dominus: светлина ще блесне върху нас, защото ни се роди Господ. Това е истината, която удовлетворява човека. Всяко честване на Рождество Христово трябва да бъде за нас една нова среща с Бога, такаче Неговата светлина и Неговата благодатда проникнат дълбоко в нашите души.

Нека мисленно застанем пред Младенеца Исус, пред Мария и Йосиф. Ние сме там и съзерцаваме Божия Син, приел нашата плът.

Христос е смирен по сърце. През целия си живот Той не е търсил нито привилегии, нито овации. Неговото съществуване започва в утробата на Дева Мария,в която е бил девет месеца, както всеки човек, по най-естествения начин. Нашият Господ е знаел много добре, че човечеството е имало огромна нужда от Него. И Той е горял от желание да слезне на земята, за да спаси всички души, но всичко си има време. Той се е родил, когато е дошло Неговото време, както всеки друг човек на земята. От Неговото зачеване до Неговото рождение, никой, освен св. Йосиф и св. Елисавета, не си дава сметка за чудното събитие: Бог идва да живее сред хората.

Рождението на Исус е изпълнено с възхитителнапростота: Нашият Господ идва на този свят без показност, незабелязан от никого. На земята само Дева Мария и св. Йосиф участват в това Божествено приключение. По-късно също и пастирите и мъдреците получават от ангелите радостната вест. По този начин се осъществява свръхестественото събитие, което обединява небето и земята, Бога и човека.

Колко е велик Божественият Младенец! Негов Отец е Създателят на небето и земята, и въпреки това Той се ражда в един обор, quia non erat eis locus in diversorio - защото не се намери друго място за Господа Вседържителя.